Hoe het juiste poolhouse kiezen?

 
 

Als je overtuigd bent van de meerwaarde van een poolhouse, komt het er nog op aan het juiste poolhouse te kiezen. Wanneer je met deze aandachtspunten rekening houdt, vind je ongetwijfeld het poolhouse dat je op het lijf geschreven is.

Lees verder onder de advertentie

1. Waarvoor dient het poolhouse?

Eerder in dit artikel somden we al op welke functies een poolhouse zoal kan hebben. Denk eerst goed na welke van die functies in je toekomstige poolhouse moeten voorkomen. Moet het poolhouse enkel een veredelde berging zijn, moet het een rustgevende plek zijn om te relaxen na het zwemmen of wil je er een soort vakantiehuis van maken?

2. Uit welk materiaal moet de constructie bestaan?

In principe kan elk bouwkundig materiaal toegepast worden om een poolhouse mee te laten bouwen. Een landelijk poolhouse zal bijvoorbeeld vaak houten gevels hebben, bij moderne realisaties zien we vaker baksteen of beton. Het lijkt logisch om gelijkaardige materialen te gebruiken als voor je woning. Liggen ze echter niet meteen in elkaars zichtveld en wil je juist een compleet andere sfeer in dit gedeelte van de tuin creëren – om het vakantiegevoel nóg te verhogen – dan kun je net zo goed voor een compleet andere bouwstijl en materialen gaan.

3. Wat komt er op het dak te liggen?

Ook hier hangt alles weer af van je persoonlijke voorkeur. Voor een poolhouse in landelijke stijl zijn riet en gerecupereerde dakpannen een populaire keuze. Moderne, strakke poolhouses hebben dan weer vaak een plat dak. Wil je het dak echter uitrusten met zonnepanelen, dan is een hellingsgraad nodig. Vlakke pannen, betondakpannen en kunstleien kunnen dan een hedendaags alternatief bieden.

Lees verder onder de advertentie

4. Wat is het beschikbare budget?

Plannen smeden is mooi, maar tussen droom en daad staan soms praktische bezwaren in de weg. Onderzoek dus eerst goed wat uw budgettaire mogelijkheden zijn. Droom je van een poolhouse met alles erop en eraan, maar is je budget daar momenteel nog te beperkt voor? Overweeg dan om het in fases aan te pakken. Plaats bijvoorbeeld eerst enkel het poolhouse met de noodzakelijke functies. Later, wanneer het budget weer wat aangevuld is, kun je de voorziene ruimte dan nog altijd met extra elementen aanvullen.

5. Mag het wel in uw tuin?

Een poolhouse is een bouwkundige constructie. En daar bestaat de nodige regelgeving voor. Zo kan de plaats waar je woont de vergunning vereenvoudigen of juist moeilijker maken. Informeer je dus altijd eerst goed bij de bevoegde instanties voor je aan het bouwen slaat.

Bron: Compleet wonen zwembaden 2016-2017 | Foto beSteel | Tekst Bert De Pau

Lees verder onder de advertentie